Sunday, December 15, 2019

Lemak-lemak Manis Rasanya...

Kelapa parut melengkapkan rasanya.

Pertama kali buat apam labu mak dah suka dan jatuh hati dengan rasanya... Kombinasi bahan... telur,  santan dan manis labu serta gula membuatkan rasanya jadi lemak-lemak manis. Kelapa parut bergaul garam pula melengkapkan rasanya.

Untuk memudahkan mengadun... mak telah bahagikan bahannya kepada tiga langkah A, B dan C. Kemudian gunakan blender untuk menjadikan bahan B halus dan bergaul sebati.

Bahan A:
1 sudu kecil yis segera
1 sudu kecil gula kaster
3 sudu besar air suam

Bahan B:
230 gm labu di rebus/kukus
150 gm gula
1 biji telur
150 ml santan pekat

Bahan C:
(ayak bersama)
200 gm tepung gandum
1 1/2 sudu kecil barking powder

Cara-cara:
1. Satukan bahan A dalam mangkuk kecil/mug. Ketepikan dan biarkan ia kembang/naik

2. Kisar/blend bahan B hingga sebati. Tuang dalam mangkuk besar.

3. Masukkan bahan C sedikit demi sedikit ke dalam B... dan gaul agar sekata.

4. Masukkan bahan A ke dalam adunan dan gaul rata. Tutup dan biarkan selama sejam supaya adunan naik.

5. Oles acuan dengan minyak dan tuang adunan ke dalam acuan. Jika guna acuan cawan tuang anggaran 3/4 isi cawan.

Kukus selama 15 - 18 minit. Gunakan api perlahan supaya kueh tidak merekah di atasnya. Apabila masak gaulkan dengan kelapa parut yang telah di kukus sebentar dengan sedikit garam.

Hanya tiga langkah saja untuk membuat apam labu yang comel ni.

18 comments:

  1. First time tahu dan tengok apam labu. Kuih yang menarik. Boleh cuba ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tryla Fizah... senang saja buatnya dan rasanya pun sedap.

      Delete
  2. Replies
    1. Tak letak pewarna pun Nieda... itu warna semulajadi kuning labu.

      Delete
  3. sedapnya apam labu kuning n cantik

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mmg sedap kak PI... lemak-lemak manis... warna kuning raja.

      Delete
  4. Teringin nak buat... Asyik bertangguh jew... Alasan...

    ReplyDelete
  5. Sedap kan. Pernah buat ni suatu waktu dulu :=)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya... saya dah dua tiga kali buat... sebab simple je.

      Delete
  6. sedap sangat kuih ni, memang suka ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya pun, sebab manisnya tu sedap-sedap rasa je kan Nazrah.

      Delete
  7. tak pernah makan apam labu tapi mesti sedap kan

    ReplyDelete