Sedap kuih lompang ni. Mak ambil resepi dari blog daridapur.com. Cantik dan berkilat-kilat rupa kuihnya. Resipi kuih-kuih dari blog ini best sangat. Mak suka jadikannya sebagai blog rujukkan selain dari beberapa blog blogger lain. Bukan saja resepi tapi diberikan juga tip-tip yang berguna sebagai panduan bila memasak kuih muih.
Cantik dan berkilat.
Sumber: daridapur.com
Bahan A:
1/2 cawan gula merah
1/2 cawan gula pasir
2 1/2 cawan air
1 helai daun pandan
Bahan B:
1 3/4 cawan tepung beras
1/2 sudu makan membukit tepung ubi
1/2 sudu makan air kapur
Bahan C:
Kelapa parut secukupnya di gaul dengan 1/2 sudu teh garam. dan kukus sekejap. (anggaran 6 - 10 minit)
Cara membuat:
1. Masak bahan A hingga larut. Alihkan dari api dan biarkan suam.
2. Dalam mangkuk satukan bahan B. Tuangkan bahan A yang telah suam ke dalamnya. Kacau sebati dan tapis.
3. Panaskan pengukus. Oles acuan dengan sedikit minyak kemudian kukus acuan saja lebih kurang lima minit. Tujuannya untuk membentuk lubang / lompang pada tengah kuih terbentuk.
4. Setelah acuan panas baru tuang 3/4 cawan adunan ke dalam acuan. Kukus sekitar 15 - 20 minit dengan api yang sederhana. Bila masa sejukkan dulu baru keluarkan dari acuan dan gaul dengan kelapa parut.
1. Masak bahan A hingga larut. Alihkan dari api dan biarkan suam.
2. Dalam mangkuk satukan bahan B. Tuangkan bahan A yang telah suam ke dalamnya. Kacau sebati dan tapis.
3. Panaskan pengukus. Oles acuan dengan sedikit minyak kemudian kukus acuan saja lebih kurang lima minit. Tujuannya untuk membentuk lubang / lompang pada tengah kuih terbentuk.
4. Setelah acuan panas baru tuang 3/4 cawan adunan ke dalam acuan. Kukus sekitar 15 - 20 minit dengan api yang sederhana. Bila masa sejukkan dulu baru keluarkan dari acuan dan gaul dengan kelapa parut.
Kuih Lompang ni walaupun nampak simple tapi kadang-kadang tak
menjadi juga jika kita abaikan tip-tip dan langkah-langkah penyediaannya.
CANTIK N SEDAP KASWI SWEETIE
ReplyDeleteKalau tgk bahan mmg sama dgn kaswi tp bila di kukus dlm bekas cawan kecil2 gini namanya dah bertukar jadi lompang kak PI..
Deletesedap & cantik.....
ReplyDeleteya, saya puas hati pertama kali buat ikut resepi ni Zana.
DeleteMacam kuih kaswi ye. cuma rupanya berbeza.
ReplyDeleteAdunan sama saja cuma cara memasaknya saja yang berbeza sikit. Kaswi di kukus dlam loyang lebar dan rata saja permukaanya bila masak... tp lompang ni kena kukus dulu acuannya dalam 5 - 10 minit kemudian baru tuangkan adunan. Sebab ada lubang/lompang di tengah kuih tu bila masak sebab itu di namakan kuih lompang.
DeleteSukanya makan lompangni...tapi nak dapt lubang tu susah nak jadi. Rupanya kena panaskan dulu acuan . baguslah ada tip ni boleh ikut.
ReplyDeleteKalau Nieda nak cuba buat, bukak terus dari sumber dari blog tu... sebab saya punya ni dah saya ringkas-ringkaskan caranya.
DeleteDah try..alhamdullillah jadi
DeleteYa... nampak kat blog.
Deletesuka tengok kuih-muih yg sweetie buat, cantik & kemas..lama tak makan kuih lompang..
ReplyDeleteSejak2 pencen ni saya suka pulak mencuba resepi kuih muih nohas. Tp masalah tak de sapa yang nak makan...
DeleteTerima kasih! pujian tu... hehhehe.
susah nak carik kelapa la nie...selaluu masaK guna santan dalam kotak je ...
ReplyDeleteSaya pun kadang-kadang guna santan kotak jugak cik bunga. Kat rumah mmg sentiasa ada stok tu.
Deleteapa apa pun cikbunga nak save resepi nyer ;)
ReplyDeleteJangan save jer... cubalah buat. :)
Deletenk try buat tapi tak faham yg ni "1/2 sudu makan membukit tepung ubi'
ReplyDeleteMembukit ni maksudnya membumbung atau lebih mudah menimbun. Bila kita ceduk tepung selalunya kita ratakan... tpi bila kata membukit/membumbung maksudnya tak perlu ratakan... biarkan je tepung 'melimpah' gitu.
ReplyDeleteGunakan sudu sukatan yang standard... ada sudu sukatan utk 1... ada sudu utk sukatan setengah (1/2), 1/4 dan 1/8.
Sudu sukatan pulak ada yang sudu makan dan sudu teh.