Sunday, November 10, 2019

Kuih Lompang Cantik...

Sedap kuih lompang ni. Mak ambil resepi dari blog daridapur.com. Cantik dan berkilat-kilat rupa kuihnya. Resipi kuih-kuih dari blog ini best sangat. Mak suka jadikannya sebagai blog rujukkan selain dari beberapa blog blogger lain. Bukan saja resepi tapi diberikan juga tip-tip yang berguna sebagai panduan bila memasak kuih muih.

Cantik dan berkilat.

Bahan: (untuk 15 - 20 biji kuih)
Sumber: daridapur.com

Bahan A:
1/2 cawan gula merah
1/2 cawan gula pasir
2 1/2 cawan air
1 helai daun pandan

Bahan B:
1 3/4 cawan tepung beras
1/2 sudu makan membukit tepung ubi
1/2 sudu makan air kapur

Bahan C:
Kelapa parut secukupnya di gaul dengan 1/2 sudu teh garam. dan kukus sekejap. (anggaran 6 - 10 minit)

Cara membuat:

1. Masak bahan A hingga larut. Alihkan dari api dan biarkan suam.

2. Dalam mangkuk satukan bahan B. Tuangkan bahan A yang telah suam ke dalamnya. Kacau sebati dan tapis.

3. Panaskan pengukus. Oles acuan dengan sedikit minyak kemudian kukus acuan saja lebih kurang lima minit. Tujuannya untuk membentuk lubang / lompang pada tengah kuih terbentuk.

4. Setelah acuan panas baru tuang 3/4 cawan adunan ke dalam acuan. Kukus sekitar 15 - 20 minit dengan api yang sederhana. Bila masa sejukkan dulu baru keluarkan dari acuan dan gaul dengan kelapa parut.

Kuih Lompang ni walaupun nampak simple tapi kadang-kadang tak
menjadi juga jika kita abaikan tip-tip dan langkah-langkah penyediaannya.

18 comments:

  1. Replies
    1. Kalau tgk bahan mmg sama dgn kaswi tp bila di kukus dlm bekas cawan kecil2 gini namanya dah bertukar jadi lompang kak PI..

      Delete
  2. Replies
    1. ya, saya puas hati pertama kali buat ikut resepi ni Zana.

      Delete
  3. Macam kuih kaswi ye. cuma rupanya berbeza.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Adunan sama saja cuma cara memasaknya saja yang berbeza sikit. Kaswi di kukus dlam loyang lebar dan rata saja permukaanya bila masak... tp lompang ni kena kukus dulu acuannya dalam 5 - 10 minit kemudian baru tuangkan adunan. Sebab ada lubang/lompang di tengah kuih tu bila masak sebab itu di namakan kuih lompang.

      Delete
  4. Sukanya makan lompangni...tapi nak dapt lubang tu susah nak jadi. Rupanya kena panaskan dulu acuan . baguslah ada tip ni boleh ikut.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau Nieda nak cuba buat, bukak terus dari sumber dari blog tu... sebab saya punya ni dah saya ringkas-ringkaskan caranya.

      Delete
  5. suka tengok kuih-muih yg sweetie buat, cantik & kemas..lama tak makan kuih lompang..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sejak2 pencen ni saya suka pulak mencuba resepi kuih muih nohas. Tp masalah tak de sapa yang nak makan...

      Terima kasih! pujian tu... hehhehe.

      Delete
  6. susah nak carik kelapa la nie...selaluu masaK guna santan dalam kotak je ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya pun kadang-kadang guna santan kotak jugak cik bunga. Kat rumah mmg sentiasa ada stok tu.

      Delete
  7. apa apa pun cikbunga nak save resepi nyer ;)

    ReplyDelete
  8. nk try buat tapi tak faham yg ni "1/2 sudu makan membukit tepung ubi'

    ReplyDelete
  9. Membukit ni maksudnya membumbung atau lebih mudah menimbun. Bila kita ceduk tepung selalunya kita ratakan... tpi bila kata membukit/membumbung maksudnya tak perlu ratakan... biarkan je tepung 'melimpah' gitu.

    Gunakan sudu sukatan yang standard... ada sudu sukatan utk 1... ada sudu utk sukatan setengah (1/2), 1/4 dan 1/8.

    Sudu sukatan pulak ada yang sudu makan dan sudu teh.

    ReplyDelete