(Tart shell yang aku buat semalam rasanya lebih
sedap dari yang selalunya. Mungkin sebab aku bakar
lama sikit jadi rasanya lebih garing.)
“Dik Da! Dik Da! mari rasa tart ni. Rasanya lebih sedap dari yang lepas-lepas!”
“Hmmmm! Mak buat macamana yek?”
“Mak bakar lama sikit. Lebih garing. Sedap kan? Ojet pula suka makan tart shell yang aku buat. Dia pernah minta aku buatkan dia tart shell tu untuk dia makan-makan.
Beginilah aku menghabiskan hujung minggu. Buat adunan tart shell banyak-banyak. Senang, bila ada order nanti taklah aku terkejar-kejar menyiapkannya. Selalunya tart shell ni boleh tahan di simpan sebulan. Minggu ni ada dua tempahan yang perlu aku siapkan. Syukur alhamdulillah!
Ahad pagi, jeritan message dari talipon mengejutkan tidur. Penghantar message kawan lamaku dari Kuantan, Qamariah.
"Salam. Nak tanya, acuan tat nak kena glis tak.”
“Tak Perlu....”
“Ok.. Doh memang lembek ke?”
“Agak-agak macam adunan biskut tu. Boleh tekan dalam acuan...”
Hmm! diam tak diam sejak akhir-akhir ni jadi guru masakan on line pulak.
(Cup cakes. Saja-saja buat nak beri kawan-kawan
di pejabat
. Dah lama juga aku tak 'bermain'
dengan
buttercream ni.)
mcm kenal je orang yang bertanya tu
ReplyDeletehe.. he oh ya ke, kawan baik kita tu tau!...
ReplyDeletecamne nak wat toping ea? boleh ajar tak?
ReplyDeleteFalia, ada banyak cara nak buat toping guna buttercream ni.Nak belajar boleh.
ReplyDelete