Wednesday, December 15, 2010

Kek Gula Hangus


"Mak nak buat kek ke?"

"Ya"

"Sapa nak?"

"Nina, Mak ngah telefon tadi dia minta mak buatkan kek Gula Hangus. Nina nak."

Nina tu anak saudara. Tinggal di Kelang. Masa aku bercuti dua minggu menemankan Ojet periksa dia telefon minta aku buatkan kek Gula Hangus. Katanya teringin nak makan. Janji lusa nak hantarkan. Tapi bila di fikirkan balik kesian pulak, lama menunggu. Jadi sebelum aku ke Sungai Petani minggu lepas aku buatkan sebiji dan hantarkan ke rumah dia di Kelang.

Tapi tak sangka pulak rupanya Ojet dan abang pun nak juga. Kebetulan abang ada di rumah. Dia cuti sempena semesta pertama. Sebaik saja masak dia tak sabar-sabar nak memotongnya. Macam tulah anak-anak gemar makan kek yang aku buat. Inilah sebabnya kenapa aku pergi belajar memasak dan menghias kek. Alhamdulillah anak-anak memberi sokongan!

Kalau ada sesiapa yang nak resipi kek tu bolehlah ambil. Terutama cik Bidadari yang ingin aku menulis tentang resipi di blog ini semalam. Harap puas hati.

Bahan-bahannya:
10 biji telur
125 gm margerin
2 cawan tepung gandum
3 sudu teh soda bicarbonat
1/2 tin susu pekat manis
2 cawan gula
2 cawan air

Cara-caranya:
1. (Untuk gula hangus) Masak gula hingga cair dan berwarna keperang-perangan. Kemudian perlahan-lahan tuangkan air sejuk dan kacau supaya gula larut. Angkat dari api dan biarkan sejuk.

2. Tepung di ayak bersama soda bicabonat. Ketepikan.

3. Pukul telur sehingga kembang. Ketepikan.

4. Dalam mangkuk lain, pukul margerin dan susu hingga kembang.

5. Masukkan telur yang telah dipukul dan tepung. Gaul rata.

6. Akhir sekali masukkan air gula hangus. Gaul semua hingga sebati.

7. Masukkan dalam acuan yang telah di sapu dengan sedikit margerin dan dialas dengan kertas kuih.

8. Bakar dalam oven dengan suhu 160 C selama satu jam setengah atau sehingga masak.

6 comments:

  1. aritu saya try buat gula hangus nye... tapi bebetul 'hangus' sbb puding caremel saya pahit.. hehehhe.... adakah kekurangan air.. atau saya masuk air terlalu lambat..??? hehehhehe....

    ReplyDelete
  2. Selalunya kalau 1 cawan gula, airnya pun 1 cawan jugak! My be juga betul2 'hangus' Tapi si abang suka kalau buat puding caramel tu gulanya ada rasa-rasa pahit sikit.

    ReplyDelete
  3. hehehe... makne nya betullah tu.. hangus sbb kurang air rasanya... dah la kurang.. lambat lak tu letak air nye... thanx for the info..

    ReplyDelete
  4. Bukan kurang air tapi lambat masukkan air!

    ReplyDelete
  5. aargghhh.... gilalah... kek gula hangus ke? kita minat kek oren, kek coklat and kek gula hangus nie okelah juga. kek ada cream kita tak minat makan... kita minat simpan biar sampai berkulat... tak sampai hati nak makan....arrghhhhh.... gilalah.... ada nama kita. aaargghhh.... resepi tu yeak... kita simpan... tapi mcm yg kita story kat blog kita... baba kita tak minat dapur bersepah... aarhghhh... sebab tulah kami 3 beradik tak reti buat kek... kah kah kah.... makan kek aja reti... arrgghhhh suka-suka... nak sikit... taruk gula halus tabur atas tau.... aarrghhh... sayang sweety... thanks... tacing...

    ReplyDelete