Thursday, January 23, 2020

"disinilah mak shopping..."

Ketika mak sampai suasana dalam cafe lengang 
dan tak ramai orang...

Tahun 2020 dah hampir sebulan 'berjalan'. Tapi mak masih belum move on lagi. Entah apa saja yang mak buat. Semakin bertambah usia semakin lemah dan 'malas' nampaknya. Mata pun dah makin kurang penglihatan. Itu yang buat malas sangat nak update blog.

Selepas mak blogwalking dan singgah di blog orangbukit... dan baca entrynya tentang Kakigori... tiba-tiba mak teringin pula nak merasa ais parut stail Jepun ini. Sebelum ini mak tak pernah tau pun tentang kakigori atau cafe Mykori ini.

Dan petang Sabtu minggu lepas... Ojet bawa mak ke Mykori Cafe Cyberjaya. Ada banyak cawangan cafe Mykori tapi Ojet memilih untuk ke Cyberjaya. Dia bercadang selepas santai-santai di Mykori kami akan terus ke tapak pembinaan rumah yang di beli Ojet sambil melihat-lihat perkembangan progressnya. Janji pemaju... projek di jangka siap tahun 2021 nanti.

Dalam perjalaanan ke Cyberjaya melalui lebuhraya MEX Ojet memandu santai. Mak di sebelah cuma bercerita dan memasang angan-angan tentang bagaimana konsep hiasan rumah baru kami nanti. Dan sesekali dia mencelah menanyakan berapa kosnya. Senang nak buat bajetnya dari sekarang.

Ada ketikanya kami ketawa bila Ojet cakap 'ini kira berlatih juga tengok jalan untuk balik ke rumah sendiri. Takdelah nanti nak balik rumah pun kena tanya en.google.'

Sebaik saja Ojet membelok ke kawasan Cyberjaya, suasana amat lengang dan tenang sekali. Cuaca kelihatan cerah dan cantik... Mak memang rasa teruja bila membayangkan akan menetap di sini nanti. Sebelum ke Mykori Cafe... Ojet bawa round-round dulu... melihat-lihat persekitaran sambil 'menambah' angan-angan. Nampak DPULZE Shopping Centre.. Ojet cakap "nanti disinilah mak shopping barang-barang keperluan".

Petang itu memang penuh dengan angan-angan. Sambil menghirup kakigori kami sambung lagi angan-angan. Cerita lagi tentang rancangan untuk rumah baru. Cuaca yang terang dan panas di luar membuatkan tak sedar mak dan Ojet telah menghabiskan dua mangkuk kakigori perasa pilihan kami. Nyaman dan sejuk.

Chocolate Honey Smore's Toast. Sedap! mak pilih mint
aiscream dan coconut aiscream untuk topping atasnya.

Ojet pilih Mont Fuji Mini dan mak ambil Mont Mouve Mini.

(nota mak: Ojet janji nak bawa mak ke Mykori lagi minggu ni...)

15 comments:

  1. Seronoknya minum ais kepal ala hepun mari di kala cuaca panas berdentum sekarang.

    ReplyDelete
  2. teringin pulak nak try toast tu...sedapnya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rotinya tu garing di luar dan lembut sangat dalamnya. toping mint dan coklat mmg kena sesangat.

      Lepas ni saya nak try Melon Kakigori pulak... nampak mcm sedap sgt.

      Delete
  3. Adudududu belum dapat nak try lagi ni ๐Ÿ˜ฅ

    ReplyDelete
    Replies
    1. cepat-cepat pergi try Umi Nazrah... tgh jadi 'kegilaan' ramai skrg ni.

      Delete
  4. Replies
    1. Ya wak... Ojet anak dara mak dah dewasa dan dah kerja skrg... Boleh bawa mak jln2 dan makan2 ๐Ÿ˜

      Delete
  5. Alhamdulillah kenyang makan.

    ReplyDelete
  6. selalu makan ice shaved je x penah beli sides lain. tapi yang roti dgn eskrim tu nk orrder je habis manjang. kakigori ni ritu makan dgn kawan masa outing. eehhh sedap jugak =D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sedap dan pelayan selalu promote roti ngan aiscream ni kat customer sebab tu cepat habis Siti.

      Delete
  7. Sedapnya sweetie ๐Ÿ˜‹
    Hendaknya musim panas lit lit ni.

    ReplyDelete