Inilah rupanya sponge cake yang dilapis dengan fruit
cocktail, kemudian di topping dengan fresh cream dan di hias dengan
buah-buah segar, kiwi, strawberry, nenas dan peach.
Kelmarin... ada yang nak makan kek sempena birthdaynya. Langsung mak pun berfikir nak buat kek apa... nak deco macam mana. Apa yang nak di masak sempena tarikh ‘bersejarah’ itu. Sebagai jamuan seisi keluarga.
Petang, selepas Asar... mak ‘lari’ balik rumah. 'Mengharung' jammed dan meninggalkan tugas di tempat kerja yang masih melambak. Lantaklah nak kena panggil dengan boss pun. Mak akan jawab nanti kenapa. Semuanya semata-mata nak balik untuk memasak dan buat kek.
Sampai rumah terus keluarkan ayam yang dah diperap belah pagi sebelum keluar ke tempat kerja. Terkocoh-kocoh mak. Baju pun tak sempat salin. Terus ke dapur... on kan oven. Laraskan suhunya. Kemudian potong bawang, halia dan segala macam yang di perlukan untuk rencah masakan. Kupas dan rebus kentang. Keluarkan butter dan telur dari peti sejuk. Biarkan ia dalam suhu bilik. Macam lipas kudung mak buat kerja petang tu. Cadangnya nak makan lepas Isyak.
Tengok oven dah panas, terus masukkan ayam. Set time... Panasnya ruang dapur usah cerita. Lebih-lebih lagi dalam cuaca yang membahang ketika ini. Sambil tunggu ayam masak, buat kentang putar. Sesekali jenguk dan kacau sos untuk ayam panggang yang masih atas tungku. Takut hangit. Siap kentang putar dan sos masak baru kupas buah.
Hampir Maghrib... azan kerkumandang. Mak lagi gelabah. Kek tak deco lagi. Masa ada lebih kurang satu jam lagi. Nasib baiklah kek dah di masak pada malam sebelumnya. Keluarkan kek dari acuan. Letakkan atas papan kek. Inilah satu kerja yang paling mak failed dalam sejarah buat kek. Memotong kek untuk dibahagikan kepada beberapa keping/lapis. Tapi mak gigih je... senget ke apa tak kisahlah. Dah di lapis dan di topping nanti tak nampak lapisan-lapisan yang senget tu. Mak pernah dengar ayat ni dari seorang chef terkemuka.
Lepas solat Maghrib putar fresh krim sampai kembang... dan mak mula menghias kek yang di hajatkan. Betul-betul lepas Isyak semuanya siap dan dapat makan sambil borak-borak.
Ayam panggang bersos cendawan, ketang putar
dan kacang panggang.
(nota mak: kini menghitung bulan untuk menamatkan perkhidmatan sebagai pekerja di sebuah syarikat).
acik baca pun ikut rasa kelam kabut..
ReplyDeletesedap makan air tangan sendiri kan sweetie.
acik pun tak pandai nak potong kek tu..tu sebab kalau nak 3 lapis acik siap2 timbang adunan tu sama banyak..bakar dalam 3 acuan yang sama saiz..kalau nak potong2 memang fail
Itulah yang saya nak kawan-kawan/pembaca rasa bila baca catatan saya ni. Macam lipas kudung saya petang tu.
DeleteMemang puas hati makan masakan sendiri. Saya tak ada pembantu rumah acik.
Oven saya setingkat saja acik dan cuma boleh masuk satu acuan saja. Lagipun rasa macam membazir pulak beli 3 acuan yang sama saiz. Bila dah ada banyak2 tu tak ada tempat pulak nak simpan di kabinet dapur.
mmmmm sedapnya..... rajin mak.......
ReplyDeleteNak pencen ker???
Rasanya bolehlah... dah kalau ada permintaan, rajin tak rajin gagahkan juga.
DeleteHaah Zana... nak bersara awal.
rajinnya mak, sedapnya semua masakan tu
ReplyDeleteBukan selalu mama aryan. Kira oklah rasanya. hehehhe..
DeleteMACAM LIPAS KUDUNG MENYIAPKAN SEMUA HIDANGAN YA SWEETIE TAPI AMAT MEMUASKAN HATI SEMUA YG MENJAMU SELERA..
ReplyDeleteHehehe.. nak cepat PI... semua nak di buat serentak dan mesti siap sebelum Isyak. Kalau dah tengah malam sangat dah tak best pulak makan.
DeleteDalam gambar je nampak cantik tu Diana. Lagipun bukanlah 'dahsyat' sangat pun deconya... sempoi je.
ReplyDeletewalaupun letih, terkejar-kejar, tapi puashati, bahagia, dpt masak yg special utk family..tinggi kek, 4 tgkt..ada cream, fruits..menarik dekorasi..
ReplyDeleteBetul Nohas, puas hati dan puas makan... kemudian tu dipuji.. sedap.
DeleteSelalunya saya lebih gemar topping kek dengan fresh cream dan buah-buah segar. Tak berapa sukakan buttercream.
Pasti sedap dengan masakan air tangan sendiri walau kelam kabut.Kak zai pun suka kek yg ada buah2an.
ReplyDeleteKira bolehlah kak Zai... saya ni bukan pakar sangat dalam bab masak memasak ni.
DeleteWalaupun kelam kabut, menjadi juga hasilnya..
ReplyDeleteAlhamdulillah Azwar Syuhada. Nasib baik menjadi... masa buat tu tak fikir apa dah... janji siap on time je.
DeleteAMBOI MAK ...SEDAPNYA.
ReplyDeleteKira oraitla Nieda...hehehe.
DeleteGigih sungguh akak ni..
ReplyDeleteSiap kek layer buah lagi..
Pastu ayam panggang kentang putar..
Mau tak selera makan sambil borak2 anak beranak...
Nanti birthday saya buat camtu ke kak Sweety hahahaha :D
Boleh..boleh... kena beritahulah date-nya... heheheh...
Deleteterliur dgn buah2 yg kat atas kek tu..
ReplyDeleteYe ke Husna, sori la...
DeleteBukan main gigihnya yer... nampak sangat kesungguhan dan kecekapan seorang ibu penyayang didapur...
ReplyDeleteKN pempaham jelah... kita mak2 ni adakalanya sukar menolak permintaan anak-anak...
DeleteMasyaallah dalam pada menjadi lipas kudung dgn cuaca yg panas membahang, sempat pulak sediakan ayam ala ala Kenny Rogers dan kek sponge lapis buah tu.... Sedapnya. Awak mmg hebat Sweetie!
ReplyDeleteMalu pulak saya di katakan hebat hainom OKje...
Deletemacam tula tiap2 hari lepas balik office..tak sempat tukar baju terus ke dapur terkejar2 masak
ReplyDeleteBetul Syifa.
DeleteWahhhh sedapnya kek...senget tu x nampak pon...hihi
ReplyDeleteSenget tu kira senilah tu nini... hehehhe
Delete