Tuesday, March 15, 2016

Simple dan mudah...

Dah lama tak update blog. Lama tinggal... dan bila nak memulakannya semula itu memang payah. Mood nak menulis dah makin 'sejuk'. Jadi sebagai 'pemanas' aku share kan satu resipi kek lobak yang simple dan mudah.

Tak banyak pakai bahan dan tak perlu peralatan yang 'canggih-canggih' sangat pun. Pejam mata pun jadi... dan rasanya pun sedap. Aku dapat resipi ni dari youtube.

Bahan-bahannya:
3 batang lobak merah
3 biji telur (aku guna gred B)
3/4 cawan minyak masak (aku guna minyak sunflower)
2 cawan tepung gandum
1 1/2 cawan gula kastor (tapi aku cuma guna 1 cawan saja sebab tak suka manis sangat)
1 sudu makan baking powder

Cara-caranya:
1. Blend lobak, telur dan minyak masak. (ketepikan)
2. Ayak bersama tepung dan baking powder.
3. Satukan tepung, gula dan bahan-bahan yang telah di blend. Gaul rata.
4. Tuangkan dalam acuan (saiz acuan yang aku gunakan 7 x 3') dan bakar dalam oven dengan suhu 160 darjah celcius selama 45 minit atau sehingga masak.

Inilah rupanya kek dari resipi tu yang aku buat 
baru-baru ni. Tapi aku tak toppingkan sebab bahan-bahan 
topping tak ada dalam simpanan di dapur.

Kalau teringin nak topping bahan-bahannya:
1 cawan gula
1 cawan serbuk koko
1/4 cawan susu segar
50 gm butter
(semua bahan ini masukkan dalam periuk dan panaskan. Kacau biar pekat sikit dan curahkan atas kek.)

22 comments:

  1. Yalah...lama beno tak baca entry sweety,akhirnya muncul juga.
    Saya dah save resepi ni utk ank2 dara saya try masa cuti2 sem nanti.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lately ni saya agak malas dan 'lesu' je nak update blog Saniah. Dah makin berumur ni bila waktu-waktu senggang lebih suka tergolek je di rumah.

      Ok, suruhlah anak-anak try resipi ni, ringkas dan mudah sangat. Buat minum-minum petang sedap.

      Delete
  2. Lama tak menulis ye..wah dpt resepi mudah ni bolehlah saya cuba

    ReplyDelete
    Replies
    1. Macam tulah nampaknya mama aryan, semakin berumur dan saat menunggu hari pencen ni saya makin malas pulak nak berblog.

      Mudah kan... guna blender je. Kalau rajin boleh jugak buatkan macam cupcake.

      Delete
  3. hai sweetie,welcome back
    keep writing kak,rindu nak dgr akak berceloteh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai Zie! Begitulah saya dalam dunia blogging ni... kejap timbul kejap hilang... Pernah terniat nak tutup je blog ni, tapi sayang pulak... banyak kenangan yang dah tercatat di sini.

      Delete
  4. mohon share yer ;)
    lama tak update blog kan 3x

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh je cik Tim... ambiklah.. sayapun dapat resipi ni dari youtube.

      Delete
  5. NAMPAK MUDAH RESEPI KEK KAROT SWEETIE NI NK CUBA JUGA TQ RESEPI.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang mudah PI. Hanya blender lepas tu gaul sekali... bakar dan siap. Tapi kalau PI rajin bubuh dalam cupcake. Sedap buat minum petang ni.

      Delete
  6. Kak Zai c/p dulu resepinya nanti ada masa kak Zai boleh buat.Tq sudi kongsi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Copylah kak Zai, kita kongsi sama-sama resipi tu.

      Delete
  7. resepi yg pakai blender yg best ni..campur2 siap jadi.

    ReplyDelete
  8. assalam sweetie moga sht selalu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. w/salam PI. Alhamdulillah sihat cuma malas nak mengupdate blog... skrg ni 'jalan2' blog kengkawan dan baca n3... cuma baca tapi tak tinggalkan apa-apa komen pun...

      Delete
  9. assalamualaikum sweetie, kemana ni menghilangkan diri, rindu tau org brunei dgr celoteh sweetie, apa kabar anak2 sweetie??

    ReplyDelete
    Replies
    1. W/salam kak Noor. Ada je cuma akhir2 ni sedikit malas nak 'aktif' dlm blog. Anak2 sihat... masing-masing dah kerja.

      Delete