Monday, December 9, 2013

Apam Nasi...

Resipinya ambik dari blog kak Noor (link). Semalam buat. Dengan sukatan dan adunan yang diberikan dapat banyak juga... tapi sayang bila dah masak tak ada sapa yang berebut dan makan. Aku cuma pandang saja... teringatkan anak-anak.. dulu kalau masak apa-apa... ada yang makan dan memuji... lepas tu kalau sedap akan adalah permintaan supaya buat lagi...

 Lembut dan gebu.

Ada 4 colour sebenarnya yang aku buat - kuning, 
putih, pink dan hijau...

Bahan-bahannya:
3 cawan tepung beras
1 cawan tepung gandum
1 cawan gula boleh tambah atau kurang 
1 peket yis mauripan
2 cawan nasi
3 cawan air
Kelapa parut putih secukupnya

Cara mengadun:
1. Masukkan semua bahan-bahan kedalam mangkuk besar kecuali nasi dan air, gaulkan dan ketepikan kejap.

2. Kisar nasi dan air hingga betul-betul hancur dan campurkan dengan bahan-bahan yang di gaul tadi... biarkan sebati.

3. Perapkan selama 3 jam atau lebih sehingga adunan naik.

4. Panaskan kukusan. Masukan adunan dalam acuan dan kukuslah selama 10 - 15 minit .

5. Apabila masak gaulkan dengan kelapa parut yang telah dicampurkan sedikit garam.


(Nota mak: Tapi aku percaya akan ada permintaan juga bila datang cuti semester tak lama lagi...)

17 comments:

  1. saya pun pernah buat. tapi sukatannya 2 cwn tepung gandum dan 2 cwn t. beras 2 cwm nasi.
    saya tak boh warna , putih saja.
    biasanya budak2 tak berapa suka sbb kuih ini kuih org lama jadi yg makan pun org lama juga.tapi kuih ni tak mahal . semua ada saja kat rumah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya nilah 'first time' buat Nieda.... sebab semua bahannya mudah dan ada di rak dapur... tulah saya buat... Kalau buat untuk jamuan oklah kan Nieda.

      Delete
  2. sedap nampaknya...belum pernah buat apam...setiap kali dtg ke sini, Japanese cheesecake tu sangatlah menggoda jiwa..hmmm..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kira oklah rasanya Nohas... tak manis sangat... Ooo iye ke?... nak resipi ke? Itulah Japanese cheesecake yang pertama saya buat. Anak2 saya suka dan berebut-rebut memotongnya.

      Delete
    2. nakk..nanti boleh try..tq in advance..

      Delete
  3. saya pernah buat juga, guna eno, tp kena peram satu malam. Sedap juga, anak-anak suka

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yang ni lagi simple zila... dan sedap! lembut je? Masa untuk menyediakannya pun tak lama. Kalau nak buat untuk minum petang2 tu oklah!

      Delete
  4. assalam sweetie..kalau dekat boleh acik tolong habiskan...makan panas2 sedap tu kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau dekat boleh kita duduk-duduk dan sembang2 sambil makan apam ni dan minum kopi sesama acik! Sampai ari ni apam tu masih ada lagi atas dapur kat rumah saya ni...

      Delete
  5. Replies
    1. TRYlah Lady... senang je...dan bahan2nya pun tak banyak dan yang selalu ada didapur kita.

      Delete
  6. sedap tu..sy suka rasa masin2 dalam kepala parut tu
    kalau dekat boleh sy hantar pinggan
    kat rumah saya ramai tukang makan ;)
    # agaknya itulah perasaan mak saya yg rindukan kami anak2 yg jauh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau dekat tak perlu hantar pinggan... saya akan hulurkan sepinggan :)

      Delete
  7. Salam kenal,menarik sungguh apam beras nie!:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Ana, ya dan senang serta tak banyak belanja membuatnya. Tadi saya singgah di blog Ana... tapi tak berapa reti sangat nak tinggalkan komen guna Imotiv Conversation tu..

      Delete