Sunday, May 9, 2010

Hari Anugerah...

"Mak, bangun dah pukul 6.00"

"Hah!" Aku bingkas bangun. "Macam mana boleh tertidur ni. Cepat-cepat bangun semua. Kita dah lewat!" Seisi rumah kelam kabut pagi Sabtu itu.

"Mak sempat ke ni?"
"Sempat, sempat. Jangan ambik masa lama sangat bersiap."

"Dek Da dah pakai tudung? Abang cufflink lengan baju tu pada mak, nanti pakai dalam kereta. OK.. ok.. semua cepat, jangan lupa pastikan lampu bilik tutup. Dek Da tolong kunci pintu!"

Nasib baik pagi tu jalan clear. Aku memecut 120km di lebuh raya menuju ke Seremban. Destinasinya SDAR. Hari ini ada majlis penyampaian anugerah pelajar cemerlang. Dalam surat jemputan majlis bermula 8.30 pagi.

"Ala, janganlah kelam-kabut sangat. Kata 8.30 tapi begitu-begini nanti majlis start pukul 9.00"

"Kalau boleh tak mahulah lambat dari VIP"

Majlis hari itu memang happening. Sorak sorai para pelajar SPM 9A menghangatkan dewan. Masing-masing segak berkemeja dan bertali leher. Ketika abang berada di pentas, aku membayangkan ketika itu aku berada di dewan canselor, menyaksikan abang menerima scrollnya.
Dan seingat aku sepanjang persekolahan abang, tidak pernah sekalipun aku tertinggal menghadiri hari-hari penyampaian anugerah cemerlang buat dirinya. Sebagai seorang ibu aku memang berbangga dengan pencapaian akademiknya. Buat abang moga terus cemerlang dan selamat menjejakkan kaki ke menara gading.

(Abang ketika menerima anugerah).

(Usai majlis penyampaian).

T E R I M A K A S I H C I K G U !

No comments:

Post a Comment