Sunday, August 25, 2013

Ojet tapaukan sate...

 Sate ayam dan burger yang ditapau Ojet.

 ... ubat demam dan sakit tekak...

Sendirian lagi petang minggu ni... Cuaca pulak mendung dari pagi tadi dan sesekali hujan. Aku tak buat apapun... Duduk termenung... penat duduk tergolek atas katil... bangun... jalan-jalan dalam rumah... pergi dapur... bancuh air... minum...  pastu tergolek balik atas katil. Sebenarnya badan pun tak berapa sihat. Sendi-sendi rasa sakit. Tekak pulak perit.. macam nak batuk.

Semalam aku kemaskan ruang depan rumah ni... sapu habuk-habuk... agaknya nilah yang buat tekak rasa perit ni... Aku ni memang cepat alah dengan habuk... Kalau tersedut habuk... takdan beberapa jam mulalah tekak perit... badan panas... tonsil mula membengkak balik. Camnilah kalau dah tua... ketahanan badan pun dah kurang... (he..he..he.. dah tua ke?).

Ojet pergi beraya ... ala jamuan raya wakil rakyat kawasan dengan untienya. Dia dah balik dari kursus MPP tu. Tiga hari saja kursus tu... Aku dengar jelah ceritanya... apa lagi.

Lepas Ojet keluar dengan untienya aku tidur... Sedar-sedar Ojet dah balik dan kejutkan aku... "Mak Ong bawakan mak makanan!" Dia tapaukan aku sate dengan burger. Tak senonoh betul anak dara aku ni... Tapi aku kena makan tu... kalau tak kang merajuk...Tapau mentapau ni ada ceritanya. Nak tahu! bukak link ni (August 2010). Ojet belikan juga air Hundred Plus dan ubat sakit tekak Fisherman Friend. Pastu dia keluar semula dengan untienya. Katanya nak ke Wangsa Walk.

14 comments:

  1. hai awak.... semoga cpt srmbuh. kitapun bru lepas kebah demam urat. hmmmm.... sayang ojet. dh lma x dgr citer anak2awak...

    salam syawal...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai! sekarang ni ok sikit... bawak juga bekerja.. tak nak manja2 sgt! Anak2 ok je skrg... masing2 masih study lagi... Ojet dlm negara... dan abg luar negara.

      Delete
  2. assalam sweetie..kalau dah sakit2 sendi jugak tu..minum air kalapa jugak ye..selain air 100plus tu biar cepat sihat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam acik! area rumah saya ni payah nak jumpa air kelapa... kalau ada pun jauh juga nak pergi kat area2 Hulu Kelang sana... itu pun waktu pejabat... hari minggu dan malam tutup.

      Delete
  3. Salam Kak, Semuga cepat sembuh....... kita tengah demam jugak ni..... demam kepenatan sebab bekerja seharian hari Sabtu tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya demam sebab tonsil membengkak Zana... rajin sgt hari Sabtu tu mengemaskan habuk2 dan pasu-pasu bunga kat luar rumah tu... takut jugak... kot2 denggi sebab masa mengemaskan pasu2 tu ada nyamuk berterbangan.

      Delete
  4. sate tu mmg gemeran saya tau swetie. akalu ada sate tak pandang yg lain dah.
    sate yg sedap kalau kuahnya sedap , sedaplah sate tu.
    eh! berapa kali sedap tak tau dah ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya pun sama Nieda... tapi saya suka sate daging... kalau makan sate daging saya makan macam tu je tak payah cicah2 kuah... kena time sate tu masih panas.. terangkat!

      Delete
  5. salam kak sweetie,

    sy pun sama macam akak...dh almost 2 weeks xsihat...mulanya mcm tulah, kemas habuk2, sawang semua..lepas tu start bersin2 dan pedih tekak. last2 sekali kene flu..last 2 days kene ulang pg klinik lg, sebab kene repeat ubat...kali ni trs ambil darah...syukur alhamdulillah xde ape2..

    hrp akak pun cepat2 sembuh yer..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah Don! ok dah ni... tak pergi klinik pun... bawak juga pergi kerja... tak mau manja2 sgt nanti lagi mengada-ngada sakitnya... ;)

      Delete
  6. Salam Sweetie,
    bertuah badan.. ada yang mengambil berat.. siap beli fisherman friends lagi.. anyway, take good care of yourself ya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. My bahulu.. RM13/cntr.. Ada 50pcs.. Kalau minat, let me know ya..

      Delete