Friday, February 15, 2013

Tiba waktu harus berpisah...

Dua hari di London, aku dan abang habiskan masa bersama
dengan berjalan-jalan di Hyde Park.

Selamat sudah kembali ke tanahair, setelah berada selama dua puluh hari di UK... bertemu abang... melepaskan rindu... dan.... kemudian berpisah... yang menghimpunkan sejumlah kenangan yang aku bawa pulang bersama...

Waktu ini, aku tetap terkenangkan saat aku berpisah dengan abang ketika aku hantar dia di Bayswater Station untuk ke Victoria Station. Dari situ abang akan ambil bas dan kembali semula ke Sheffield....abang memang tidak dapat menghantar aku ke Heathrow kerana ada projek di universiti... kala itu hujan rintik-rintik. Aku ekori abang dari belakang... Tiada kata-kata... Kami berdua berjalan dari Malaysia Hall tempat penginapan kami di London iaitu di Queensborough Terrace... kemudian membelok ke Porchester Garden... dan terus ke Queensway untuk sampai ke Bayswater Station. Adik tidak ikut bersama kerana dia keluar bersama temannya... rakyat Britain...

Aku sebak ketika abang memeluk dan mencium pipi aku berkali-kali ketika di station... Beberapa kali dia melangkah ke depan kemudian berpatah semula mendapatkan aku... dan cium pipi aku kiri kanan... dan melangkah ... dan berpaling dan kembali lagi pada aku... Airmata tidak dapat di tahan lagi... aku tidak peduli lagi orang yang lalu lalang kiri kanan... aku peluk abang lama-lama... pesanku "belajar sungguh-sungguh ya!" Ketika dia berpaling dan melangkah... aku masih lagi berdiri memandang abang sehingga dia hilang menuruni anak-anak tangga untuk ke platform. Aku kesat airmata dan berjalan sendirian pulang ke Malaysian Hall. Bye abang! Tiga tahun lagi mak kemari lagi untuk saksikan abang menerima ijazah. InsyaAllah!

 Bye abang... bye Sheffield...bye London... 
bye UK... byeeee!

14 comments:

  1. alhamdulillah Sweetie dah selamat pulang ke tanahair kita sendiri, mesti di kala ini masih merindui abang yg jauh kan, takpe seribu kenangan manis sudah di bawa pulang kan, tatkala rindu menjelma selakkan lah di memori kenangan tu pasti akan terhibur chewahhhh heeee sabo ek 3 tahun lagi berjumpa abang pasti kali ni lebih bermakna lagi dlm hidup sbb abang dah terima ijazah kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Noor... jgn sebut rindu lagi... sampai bila2pun rindu itu tak akan lenyap... saya pasti kak Noor pun merasai perkara yg sama... apa saja yang kita lakukan hari-hari sentiasa mengingatkan kita pada anak-anak kan... hinggakan untuk membancuh secawan air milo pun...

      ...

      Delete
  2. Hi Sweety!
    Sayu n sedih nya....
    Tak pa...masa berjalan dgn cepat....before u know it .....anak u dh.sampai ke Malaysia....t.care

    ReplyDelete
    Replies
    1. Perasaan i sedih dan keliru... mcm2 yg i alami skrg ni Leez. Harap2nya begitulah... pejam celik...pejam celik... sedar tak sedar masa yg ditunggu2 tu pun tiba...

      Delete
  3. Sedih baca coretan Sweetie ni. Dapat bayangkan perasaan Sweetie untk berpisah dgn anak bertahun lamanya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itupun dia ada cakap dengan saya hari tu... nak sambung terus buat Master...

      Delete
  4. Anakanda di sana pasti sentiasa mendoakan kesejahteraan bonda di sini...Insya-Allah, di penghujung semua ini kehidupan yang lebih baik menunggu dia.

    ReplyDelete
  5. assalam , sweetie, hati ibu mana yang tak sebak berpisah lama2 ngn anak2...BUNDA pun ibu juga..sangat2 memahaminyer...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lebih-lebih lagi jauh di rantau orang, KN... yg kalau nak jenguk tu bukan sedikit belanjanya... Tp skrg saya senang hati sikit... dah tengok kawasan sekitar tempat tinggal dia... mcm mana dia di rumah dan pergaulan dgn rakan-rakannya... alhamdulillah!

      Delete
  6. Replies
    1. Saya yg menghadapinya lebih-lebih lagi Irfa... Berjurai air mata... kecik-kecik dulu duduk je dlm rumah... bukaklah pintu pagar, dia adik beradik tak kan keluar... bila dah besar kedua-duanya (abg & Ojet) belajar dan duduk jauh dari saya.

      Delete