Sunday, May 17, 2015

Bila sendirian...

Segalanya jadi mudah dan ringkas je. Terutama bab makan.
 Tak payah fikir-fikir sangat menu dan nak masak apa. Yang 
nak makan aku sorang je. Cukup masak lemak cili padi pucuk ubi, 
goreng ikan tenggiri jeruk dan ulam jering... dengan nasi putih. 

..........

Rojak satay... resipi sendiri, mudah dan ringkas....
Pergi makan satay. Order 10 cucuk. Tak habis. Minta 
pelayan bungkuskan. Balik simpan dalam peti ais. Esoknya rasa-rasa 
macam malas nak masak... leraikan daging satay tu dari  lidinya.
Panaskan dalam kuali tak melekat. Kemudian tuangkan 
kuah kacangnya, nasi himpit serta timun.

20 comments:

  1. kalau tinggal seorang bgitulah sweetie xfikir sgt nk mkn yg cerewet nk mengolahnya...asal ada n mengenyangkan perut dh memadai...jimat belanja.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Setuju PI... saya kadang-kadang bila tinggal sorang, masak nasi dan goreng telur mata... tuang kicap... berpeluh juga makan.

      Delete
  2. Rajin tu sweetie..acik tinggal sorang pi beli nasi bungkus je

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sempoi je tu acik, gulai pucuk ubi tu saya curahkan santan kotak je.

      Delete
  3. bila balik kak?
    malam td makan sate, order 30 cucuk x abis, bawak balik jugak

    ReplyDelete
  4. menu ringkas sweetie mmg sedap ada jering lagi tu, macam teringin lah pulak tengok jering tu tak pandang dah rojak satay tu hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jering dan lemak cili padi pucuk ubi tu mmg pasangan mantap kak Noor.

      Rojak satay tu, saya memandai-mandai je tu... malas nak celup2 satay kedalam kuahnya bila makan... saya gaul je sekali... senang, sudukan je dlm mulut... heheheh.

      Delete
  5. kalau makan sorang memang masak apa yang ada je asal kenyang..tapi sedap..kan??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul Diana, paling mudah dan selalu saya buat ikan bilis dan bawang besar goreng bercili. Nasi panas2 dan tuang kicap sikit.... wow mabeles!

      Delete
  6. masak lemak makan dgn ikan tenggiri jeruk memang sedap..kena sangat tapi ulam jering takde sambal belacan ke? ada jg yg masak lemak bubuh jering..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sambal belacan tak ada nohas.... pertamanya gulai pucuk ubi tu dah pedas dah... saya pulak jenis tak tahan pedas. Keduanya, mak malas nak menumbuk sambal laaa... saya tak pernah buat plak gulai jering.

      Delete
  7. Kalau kak zai tinggal sorang main take away aje. Sedapnya gulai pucuk ubi.

    p/s. Nanti orkid sweety siram dgn air beras atau air bawang atau kedua2 nya campur sekali pun boleh.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kadang2 saya beli di kedai jugak kak Zai... tapi selalunya saya lebih suka memasak sendiri.

      Terima kasih beritahu saya petua memelihara orkid. :)

      Delete
  8. sya pun sama bila tinggal sorang makan apa yg ada saja....Biasanya buat macam sweety seperti satay tu...campur je semua....kita yang nak makan sendiri kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul Saniah, kadang2 tu saya masak nasi... goreng telur mata, tuangkan kicap... ulamkan dengan timun kosong je sebab malas nak menumbuk sambal.

      Delete
  9. tak nampak sambal pun ....buat cicah dgn jering.
    kat mana dpt jering tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak buat sambal pun Nieda. Malas nak menumbuk sambal. Jering tu suap dengan nasi mcm tu je... Beli kat pasar malam. Selonggok RM5.

      Delete
  10. Ala ciannya kak sweetie..meh lyza temankan hihi.. klu lyza sorang2 kt umah.. masak simple2 je maggi je pon jadik janji kenyang. Tgk kak sweetie masak satay + kuah kacang tu pon mmg dh terliur...yum3x..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Apa nak buat lyza... kalau lyza dtg temankan boleh kita masak dan buat kek/kuih yang sedap2.

      Stok mee segera ada jugak tapi jarang saya makan. Perut tu nak nasik jugak. Tak da lauk lain, mkn dgn kicap pun jadi.

      Delete