Segalanya jadi mudah dan ringkas je. Terutama bab makan.
Tak payah fikir-fikir sangat menu dan nak masak apa. Yang
nak makan aku sorang je. Cukup masak lemak cili padi pucuk ubi,
goreng ikan tenggiri jeruk dan ulam jering... dengan nasi putih.
..........
Rojak satay... resipi sendiri, mudah dan ringkas....
Pergi makan satay. Order 10 cucuk. Tak habis. Minta
pelayan bungkuskan. Balik simpan dalam peti ais. Esoknya rasa-rasa
macam malas nak masak... leraikan daging satay tu dari lidinya.
Panaskan dalam kuali tak melekat. Kemudian tuangkan
kuah kacangnya, nasi himpit serta timun.
kalau tinggal seorang bgitulah sweetie xfikir sgt nk mkn yg cerewet nk mengolahnya...asal ada n mengenyangkan perut dh memadai...jimat belanja.
ReplyDeleteSetuju PI... saya kadang-kadang bila tinggal sorang, masak nasi dan goreng telur mata... tuang kicap... berpeluh juga makan.
DeleteRajin tu sweetie..acik tinggal sorang pi beli nasi bungkus je
ReplyDeleteSempoi je tu acik, gulai pucuk ubi tu saya curahkan santan kotak je.
Deletebila balik kak?
ReplyDeletemalam td makan sate, order 30 cucuk x abis, bawak balik jugak
Boleh tiru resipi saya tu Irfa.
Deletemenu ringkas sweetie mmg sedap ada jering lagi tu, macam teringin lah pulak tengok jering tu tak pandang dah rojak satay tu hehe
ReplyDeleteJering dan lemak cili padi pucuk ubi tu mmg pasangan mantap kak Noor.
DeleteRojak satay tu, saya memandai-mandai je tu... malas nak celup2 satay kedalam kuahnya bila makan... saya gaul je sekali... senang, sudukan je dlm mulut... heheheh.
Betul Diana, paling mudah dan selalu saya buat ikan bilis dan bawang besar goreng bercili. Nasi panas2 dan tuang kicap sikit.... wow mabeles!
ReplyDeletemasak lemak makan dgn ikan tenggiri jeruk memang sedap..kena sangat tapi ulam jering takde sambal belacan ke? ada jg yg masak lemak bubuh jering..
ReplyDeleteSambal belacan tak ada nohas.... pertamanya gulai pucuk ubi tu dah pedas dah... saya pulak jenis tak tahan pedas. Keduanya, mak malas nak menumbuk sambal laaa... saya tak pernah buat plak gulai jering.
DeleteKalau kak zai tinggal sorang main take away aje. Sedapnya gulai pucuk ubi.
ReplyDeletep/s. Nanti orkid sweety siram dgn air beras atau air bawang atau kedua2 nya campur sekali pun boleh.
Kadang2 saya beli di kedai jugak kak Zai... tapi selalunya saya lebih suka memasak sendiri.
DeleteTerima kasih beritahu saya petua memelihara orkid. :)
sya pun sama bila tinggal sorang makan apa yg ada saja....Biasanya buat macam sweety seperti satay tu...campur je semua....kita yang nak makan sendiri kan...
ReplyDeleteBetul Saniah, kadang2 tu saya masak nasi... goreng telur mata, tuangkan kicap... ulamkan dengan timun kosong je sebab malas nak menumbuk sambal.
Deletetak nampak sambal pun ....buat cicah dgn jering.
ReplyDeletekat mana dpt jering tu?
Tak buat sambal pun Nieda. Malas nak menumbuk sambal. Jering tu suap dengan nasi mcm tu je... Beli kat pasar malam. Selonggok RM5.
DeleteAla ciannya kak sweetie..meh lyza temankan hihi.. klu lyza sorang2 kt umah.. masak simple2 je maggi je pon jadik janji kenyang. Tgk kak sweetie masak satay + kuah kacang tu pon mmg dh terliur...yum3x..
ReplyDeleteApa nak buat lyza... kalau lyza dtg temankan boleh kita masak dan buat kek/kuih yang sedap2.
DeleteStok mee segera ada jugak tapi jarang saya makan. Perut tu nak nasik jugak. Tak da lauk lain, mkn dgn kicap pun jadi.