Thursday, May 9, 2013

Cakap-cakap dua beranak...

Baru-baru ni, Ojet ada cakap, kalau dia dapat 4 flat juga semester kedua ni... dia nak apply scholarship dan nak sambung degree dan buat master terus kat oversea. Tapi terikat dengan penaja. Pilihannya UK jugak. Wah! sudah ada cita-cita untuk melangkah jauh nampaknya. 

Aku cakap, kalau macam tu aku nak berhenti kerja dan ikut dia sekali. Ojet terjerit kecil dan cakap "Heyai! macam mana?" Aku cakap "guna duit biasiswa adik tu lah untuk sara hidup mak sekali. Boleh! lebih dari cukup!" ... dan kami ketawa... Bunyinya kelakar dan tak masuk akal kan? Tapi ya, aku serius! Hm! kalau sungguh, pergilah dik Da, mak redha dan merestuinya. "Mak doakan!..."

14 comments:

  1. Salam Sweetie...
    Bila kita cakap nak ikut stay dengan budak-budak tu di overseas, most of the time, diorang ingat kita melawak. But... deep within ... kita memang serius, kan?!!! hehehehehe...

    ReplyDelete
  2. Replies
    1. Doa dan harapannya begitulah Nieda.

      Delete
  3. Hi Sweetie, even though my bahasa is out of tune, sebelum Merdeka, I enjoyed reading and love your humour.
    Have a nice weekend and simpan satu lagu dalam hati.
    Lee.

    ReplyDelete
  4. Tahniah Sweety....bertuah you dpt anak cemerlang!
    Pasti tahun depan you mesti ke UK sekali lagi.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih Leez! Tak mungkin Leez, besar belanjanya nak pergi kesana tu...

      Delete
  5. asalam sweetie..hero bungsu acik baru sebut2 acik dah takut sangat kalau dia pi belajar jauh2 he he..acik selalu cakap..dik..belajar kat sini pun sama je..teruk acik kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Acik! Jangan mcm tu... relakan dan lepaskan dia kemana saja dia nak pergi belajar... kita mmg kalau boleh tak nak berenggang dgn anak2.

      Delete
  6. org kata anak sulung adalah perintis
    kalau sorang dah belajar oversea,yg lain mesti bersemangat nak benda yg sama..sedh sbb sy x masuk u,so adik2 saya sorang pun x masuk u ;( harap yg bongsu ni adalah sbg wakil masuk u

    ReplyDelete
  7. Masa anak kita kecik2 dulu, hari kita mc atau kita cuti, nak hantar nursery atau rmh pengasuh kita mmg xhantar. Sebab bila hantar masa diorang dgn kita tu xada. Lagipon kalo kita tanya pon pssti diorg pon tak mau pergi. Bila diorg dah besar harap diorg boleh mengerti memang kita nak selalu jgk spend time dgn diorg sama2 wpon diorg sibuk dgn life diorg kan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul Kenari, tapi saya beruntung sebab anak-anak saya kakak saya yang jaga. Kebetulan masa tu kami tinggal serumah sebab kakak saya belum kawin lagi masa tu...

      Delete