Wednesday, June 24, 2020

'Confirm' Jadi...

#covid-19
#PerintahKawalanPergerakanPemulihan
#Dudukrumah
#patuhiSOP

Seorang rakan kenalan memberi resepi kuih ni. Kami berkenalan ketika sama-sama menghadiri satu kelas masakan di Shah Alam beberapa tahun lalu. Sejak itu hubungan kami kian rapat. Dia bekas jururawat... berhenti kerja semata-mata ingin berniaga kuih muih di samping dapat memberikan perhatian pada keluarga terutama anak-anaknya.

Sejak berkenalan dengannya kami saling bertukar pandangan, pendapat dan resipi. Kuih bakar ini antara kuih yang sering mendapat permintaan yang tinggi dari kalangan pelanggannya. Rasanya yang lemak manis dengan aroma pandan yang harum memang menggamit selera. Anak bujang mak pun antara penggemar kuih bakar ini. 

Senang sangat nak buat kuih bakar bijan ni. Aroma pandan, 
santan dan telur dalam adunannya membangkitkan selera.

Bahan-bahannya:
4 biji telur
2 cawan Santan
7 helai daun pandan
1 cawan air
1 1/2cawan gula
1 1/2 cawan tepung gandum
Secubit garam dan sedikit bijan

Cara-caranya:

1. Kisar daun pandan dengan air dan tapis. Kemudian satukan semua bahan yang lain dan kisar agar adunan tidak berketul.

2. Sapu sedikit minyak pada acuan. Tuangkan adunan ke dalam acuan tabur sedikit bijan di atasnya (jika tidak ada acuan kuih bakar bakar boleh guna loyang yang bersesuaian dengan kuantiti aduanan...)

3. Bakar dalam suhu 180 selama 35 minit atau kuih bakar kelihatan perang...

7 comments:

  1. sedapnya bengkang betawi niharum aroma pandannya

    ReplyDelete
  2. Balik kampung nanti saya try buat. Saya ni kalau masak kuih2 gini suka bawak balik kampung.Kat sini budak2 tak mau makan. Kalau balik kampung semua benda jadi sedap. sebab ramai..hahah..

    Terima kasih share resepi kak..

    ReplyDelete
  3. suka kuih bakar yg lembut, wangi..

    ReplyDelete