Thursday, December 17, 2015

Inilah realitinya...

2015 hampir melabuhkan tirai... Untuk beberapa minggu kebelakangan ini kesihatan aku tidak 'membenarkan' untuk mencatat apa-apa pun di blog. Tinggallah catatan kembara UK setakat ini saja...Walaupun masih banyak kenangan yang tersimpan dalam ingatan...

Menatap kembali satu-satu gambar ketika abang konvo, hati tertanya-tanya sendiri... Segalanya seolah mimpi. Empat tahun melepaskannya sendirian berada di negara orang dengan harapan dan impian seorang emak...

Kerana kembaranya menuntut ilmu di UK secara tidak langsung membawa aku sekali ‘mengembara’ di bumi Ratu ini...

Expresi happy seorang emak...
"...dah dapat master... abang punya!"

Yakinnya aku menyerahkan kepercayaan padanya ‘memimpin’ aku berjalan-jalan ke sana kemari. Kefasihannya berbahasa Inggeris dengan telo UK adakalanya mendapat perhatian dari penduduk tempatan sendiri. Sehinggakan mereka bertanya, adakah dia rakyat Britain.

Selama dia di United Kingdom adalah dua kali aku ke sana. Kali pertama dua tahun dulu masa winter. Ya, jika sekadar untuk berlibur-libur dan melancong... tentulah tidak. Ketika itu rindu padanya seringkali bertamu. Dan dia pun acapkali talipon bertanya bila aku nak datang. Akhirnya aku gagahi juga menjenguknya di sana. Dalam bajet yang ciput dan menempuh musim sejuk yang tak pernah aku bayangkan bagaimana rasanya. Akhirnya aku dapat tahu, dia homesick dan rindukan aku jugak!

Sepanjang berjauhan dengannya berbagai rasa menjentik hati dan menjenguk perasaan. Kadang-kadang seperti ada sesuatu yang berkata dalam diri... ‘memberitahu’ keadaan dia di perantauan sana. Itu belum lagi bila memikirkan kata-kata ‘nakal’ orang keliling-keliling... “...percaya ke biarkan dia sorang-sorang di negara omputih...” Peritnya jiwa bila mendengar dan menepis segala kata-kata yang tak sedap di dengar. Setiap saat rasanya doaku tak putus-putus untuknya.

Ada kalanya tak semena-mena aku jadi risau dan asyik terfikirkan tentang dirinya.  Makan ke dia.. sihat ke dia... Bila tiba bulan puasa, tak tersuap rasanya nasi bila terkenangkannya. Apalah yang di makannya. Ada kalanya aku tak mampu nak masak makanan yang menjadi kegemarannya di rumah.

Pernah selepas tiga bulan di UK, dia talipon beritahu duit tajaan tak masuk lagi. Ingat lagi kata-katanya ketika menalipon aku, “mak kalau duit tak masuk jugak dalam minggu ni, merempatlah abang!” Tidak keruan hati aku mendengarnya. Entah pada siapa mahu mengadu. Menangis memikirkannya.

Bila dengar dia tak sihat, demam atau sakit kepala, rasa ingin terbang dan berada dekatnya. Bila dia suka dan beritahu keputusan examnya aku rasa  mahu melompat-lompat... seronok mendengarnya.

Kini semuanya jadi kenangan. Aku tahu dan dapat rasakan luka dan kecewa di hatinya kerana impian untuk meneruskan pengajian di peringkat Ph.D dalam bidang ekonomi dan politik terpaksa di lupakan kerana kewangan...

Harapan aku semoga dia sukses dalam kerjaya. Sabar dan tabah menempuh dugaan hidup. Inilah realitinya... Tidak semua yang kita mahu dan inginkan boleh di 'capai' dengan mudah. Berusahalah sayangku...Ingatlah! walau di manapun berada doa mak sentiasa menemani abang. Jangan sesekali berputus harap dan membiarkan kekecewaan membelenggu hidup kita. Tak mengapa jadi seperti kura-kura... lambat dan merangkak-rangkak untuk sampai ke garisan... Apa gunanya jadi arnab tangkas dan pantas berlari tapi akhirnya kalah kerana kealpaan.

14 comments:

  1. SALAM JUMAAT SWEETIE...SEMOGA CPT SEMBU N KEMBALI HAPPY BLOGGING...KASIH SYG IBU/BAPA TERHADAP ANAK2NYA TIADA BATASNYA MESKI MRK TLH DEWASA SENTIASA RISAUKAN KEMASYLAHATAN MRK...SEMOGA ABANG SUKSES MENCAPAI IMPIANNYA WALAU LAMBAT SEDIKIT...

    ReplyDelete
  2. British accent memang payah nak faham. Menantu kak Zai bila balik Msia kena ubah sikit slang dia.
    In syaa Allah abang akan memiliki PHD.

    ReplyDelete
  3. Sweety semoga sehat kembali hendaknya...
    Dapat saya rasakan peritnya hati ibu berjauhan dengan anak yang disayang di bumi asing sana...suka duka sweety berpisah sudah terubat,alangkah bahagianya kan...
    Kata2 sweety yg last tu begitu bermakna,boleh saya pinjam utk nasihatkan anak2.

    ReplyDelete
  4. Assalamualaikum Sweetie.
    Moga cepat sembuh ye.. Didoakan cita2 abang akan tercapai jua nanti.

    ReplyDelete
  5. semoga suatu hari cita-citanya akan tercapai jua...Allah perancang sebaik-baiknya

    ReplyDelete
  6. semoga akak kembali sihat seperti sediakala...kasih seorang ibu kekal sepanjang masa..

    semoga abang berjaya mndapat PhD di masa akan datang, in shaa Allah..

    ReplyDelete
  7. sayu hati membaca luahan hati seorang ibu,smga akk kembali sihat.
    dan smoga abg berjaya dalam Phd dia..

    ReplyDelete
  8. Salam,

    My name is Norain from ZALORA Malaysia. I would like to offer you to do a collaboration with us. Feel free to drop me an email at norain@my.zalora.com

    Thanks :)

    ReplyDelete
  9. Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
    Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

    Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

    ReplyDelete
  10. Hello sweet, i like you blue shoes...very lawa gitu...hahahaha.

    tak semua yang kita impikan jadi kenyataan, abang masih muda, ada cara dia nak realisasikan cita2 dia kan..

    you have fun sweet lady, happy new year :))

    ReplyDelete
  11. Semoga anak n ibu sentiasa tabah..ALLAH bless all of u.

    ReplyDelete
  12. Tumpang sama kegembiraan dan keceriaan ...Semoga sentiasa maju jaya dimasa2 mendatang...

    ReplyDelete
  13. semoga akak diberi kesihatan yang baik, sebak membacanya.. kasih seorang emak, macam tu la bila berjauhan dengan anak kan, nak makan pun teringatkan anak2

    ReplyDelete