Sunday, March 27, 2011

Tahniah Dik Da!...

(Tahniah Dik Da! kerana berjaya dalam SPM.)

Hari pertama aku menghantarnya ke sekolah aku tidak meletakkan harapan yang tinggi padanya. Padaku cukuplah dia tahu membaca, menulis dan mendapat pekerjaan bila dewasa kelak. Kerana perwatakannya yang agak manja dan ‘tembel’ aku tidak pernah membebel dan memarahinya apabila dia jarang mendapat markah yang baik dalam peperiksaan.

Dalam UPSR dia sekadar mendapat 3A, 1B dan 1C, pun aku tak kisah. Aku cuma kata, “okeylah”. Ketika keputusan PMR diumumkan aku agak teruja sedikit dan turut berada di sekolah. Alhamdulillah! dia berjaya dengan keputusan 7A 1B. Sejak itu aku melihat dia sentiasa berusaha memperbaiki kelemahannya dalam pelajaran. Dan sedar tak sedar aku pun sudah pandai meletakkan harapan padanya.

Dan pagi ini seawal jam 7.00 pagi aku sudah berada di perkarangan sekolah. Hari ini ada penyampaian anugerah cemerlang buat pelajar-pelajar lepasan SPM 2010 dan Ojet antara yang tersenarai penerima anugerah. Selama sebelas tahun aku berulang alik menghantar dan mengambilnya di sekolah, hari ini segala penat lelah itu terbayar sudah. Tahniah Dik Da! Selamat menjejakkan kaki ke menara gading dan mak sentiasa mendoakan kejayaan buat Dik Da selalu.


2 comments:

  1. salam sweetie..
    Tahniah buat mak n anak juga..mesti berbaloi2 kan bile dpt keputusan cemerlang..8-)

    ReplyDelete
  2. tahniah....mesti straight A's kan

    ReplyDelete